Het fysisch onderzoek


Alvorens men de kanarie kan onderzoeken, is het van groot belang, dat men hem goed in de hand vasthoudt. Men mag nooit uit het oog verliezen, dat een kanarie ademt via luchtzakken die zich in de borst- en buikholte bevinden en hiervoor moet zijn borstbeen op en neer kunnen bewegen. Bij het vasthouden moet hier zeker rekening mee gehouden worden. Als men dit niet doet, kan de kanarie stikken. Kanaries kunnen losjes in de hand gehouden worden door de nek tussen duim en wijsvinger vast te houden terwijl de rest van het lichaam losjes in de hand ligt. De poten grijpen meestal een vinger vast. 

 

Als men de kanarie goed vasthoudt, is de stress die hierdoor wordt veroorzaakt minimaal en is de verhoging van de hartslag en ademhaling minimaal. Men moet er ook voor zorgen dat de kanarie niet begint te fladderen, want dit is een ontsnappingspoging en dit gaat voor een verhoging van de hartslag zorgen en de kanarie zal meer stress hebben.

 

Het onderzoek zal afhankelijk van de toestand van de kanarie zo snel mogelijk moeten gebeuren. Men hanteert hierbij een vaste volgorde:

  • Luisteren naar ademhaling (eventueel krakende of piepende geluiden).
  • Kijken naar de kop (ontstekingen, tranende ogen, uitvloei aan de neusgaten, korsten, te lange snavel enz.).
  • Openen van de snavel en bekijken van de slijmvliezen en de tong. Letten op een mogelijk witte aanslag van gisten.
  • Conditie controleren (voelen aan de borstspieren, vet aan de borstingang en de buik).
  • Opblazen van de veren op de buik (ziekten herkennen). Opletten voor leververgrotingen, rode darmlussen, huidschilfers, resten van uitwerpselen aan de cloaca, kleur van de huid enz. Een gezonde kanariebuik is geel (vetlaag) tot licht roos.
  • Veren controleren op rui, uitwendige parasieten, afgebroken veren, verkleuringen, bloedpennen, stresslijnen enz.
  • Onderzoek van de vleugels en de poten. Zoeken naar skeletafwijkingen, verwondingen, breuken, ingegroeide pootring, gewrichtsontstekingen, te lange teennagels, schubben op de poten enz.