Bacteriële infecties


Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Antibiotica (Grieks, anti = tegen en bios = leven) zijn chemische stoffen, die worden aangemaakt door micro-organismen met de bedoeling om concurrenten te doden of hun groei te belemmeren. Deze chemische stoffen stoppen de groei van gevoelige bacteriën, waardoor de kanarie de tijd heeft om zijn afweer te organiseren. Antibiotica werken alleen tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, ze hebben geen effect op virussen.

 

Er zijn verschillende types van antibiotica. Het is belangrijk om het onderscheid te kennen tussen smalspectrum antibiotica en breedspectrum antibiotica:

  • Smalspectum antibiotica zijn slechts actief tegen een beperkt aantal soorten bacteriën, met andere woorden ze zijn actief tegen de schadelijke bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de infectie.
  • Breedspectrum antibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Ze zijn dikwijls noodzakelijk, omdat men de ziekteverwekker nog niet kent of omdat er meerdere ziekteverwekkers zijn.

Antibiotica maken geen onderscheid tussen nuttige en de ziekteverwekkende bacteriën. Ze maken alleen onderscheid tussen de gevoelige bacteriën die vernietigd worden en ongevoelige bacteriën die overleven. 

 

Door het gebruik van de verkeerde antibiotica of onnodig gebruik van antibiotica kunnen de goede bacteriën vernietigd worden en gaan de ziekteverwekkers hun plaats innemen, waardoor de ziekte alleen nog erger wordt. In een dergelijk geval kan bijvoorbeeld heel de darmflora verstoord worden. Het is ook belangrijk om een voorgeschreven kuur af te maken, zelfs als de vogels optisch genezen zijn.

 

Resistentie tegen antibiotica is ook mogelijk. De bacterie wordt bestand tegen een bepaald antibioticum. Vele bacteriën van de betreffende populatie zullen sterven door het antibioticum, maar enkele overblijvende resistente bacteriën planten zich voort en zorgen voor de verspreiding van deze erfelijke eigenschap. Na enige tijd zijn zo goed als alle bacteriën bestand tegen het antibioticum.

 

Het gebruik van het juiste antibioticum en de juiste dosis is dus zeer belangrijk om deze resistentie en andere problemen te voorkomen. Het inschakelen van een dierenarts is daarom geen overbodige luxe.