De hygiëne


De hygiëne bij de kanarie zelf

Een gezonde kanarie heeft van nature de drang om zichzelf schoon te houden. Voor een groot deel komt dit neer op het schoon houden van de bevedering. De kanarie gaat regelmatig baden in water en zijn snavel door de bevedering halen. Hierdoor wordt de bevedering, tegelijkertijd met het op orde brengen, ingesmeerd met de wasachtige substantie afgescheiden door de stuitklier. Zo zal de bevedering proper blijven en al haar goede eigenschappen, zoals isoleren en water en bacteriën afstoten, behouden. Het badwater mag nooit langer dan 2 uur in het vogelverblijf aanwezig zijn, omdat het anders een kweekhaard wordt voor allerhande ziekteverwekkers.

 

Een vuile bevedering is een perfecte schuilplaats voor allerlei ziekteverwekkers en parasieten. Het isolerende vermogen van bevuilde bevedering is ook lager, waardoor de kanarie zijn weerstand zal dalen en bijgevolg wordt hij vatbaarder voor allerhande ziekten.

 

Als de kanaries jongen hebben, zullen ze de eerste zes dagen de uitwerpselen uit het nest verwijderen. De uitwerpselen zijn omgeven door een vliesje en bijgevolg gemakkelijk uit het nest te verwijderen. Als de jongen ouder worden gaan de ouders de uitwerpselen op de rand van het nest laten liggen.  

 

De hygiëne bij de kanariekweker

Het is zeer belangrijk voor de gezondheid van onze gevederde vrienden, dat hun verblijf proper en hygiënisch is. Daar bovenop is het ook veel aangenamer om kanaries te bewonderen in propere verblijven zonder dat er overal vuil ligt en er verschillende individuen chronisch ziek zijn. Dit vraagt wel veel inspanningen van verschillende aard:

  • Zorg steeds voor schoon voedsel en drinkwater.
  • Reinig en ontsmet de vogelverblijven regelmatig. Verwijder mest en etensresten.
  • Zorg voor een propere en droge bodembedekking. Zeef de oude bodembedekking niet maar ververs ze. De bodembedekking moet een groot waterabsorberend vermogen hebben om schimmelgroei te voorkomen.