Nu ik reeds enkele jaren foto’s maak van mijn kleurkanaries kan ik de evolutie van de kleuren goed opvolgen. Dit wil ik ook met jullie delen. Zo stootte ik op de foto’s van mijn eerste isabelkobalt geel mozaïek poppen. Deze vogels ontstonden bij mij per toeval. Ik paarde een isabelkobalt geel schimmel man aan een agaat wit split kobalt pop met als beoogde doel het kweken van isabelkobalt wit. Uit dit koppel kweekte ik in 2016 een isabelkobalt geel mozaïek split wit pop. In 2017 kweekte ik uit hetzelfde koppel nogmaals een dergelijke pop. Deze 2 poppen liggen aan de basis van mijn huidige isabelkobalt geel mozaïeken. Nu was het helemaal niet de bedoeling om mozaïeken te gaan kweken, maar de agaat wit split kobalt moeder bleek dus uit een mozaïeklijn te zijn gekweekt. Ze gaf dit dus door aan haar dochters ook al was de vader een gewone geel schimmel.
De pop van 2016 sprak mij aan in de zin van een nieuwe uitdaging. Ik schoof het isabelkobalt wit project aan de kant en ging verder met de isabelkobalt geel mozaïeken. Ik schafte mij wat vogels aan, waaronder isabel geel mozaïek mannen en een agaatkobalt geel mozaïek pop. Zo kweekte ik in 2017 meerdere splitvogels, waarmee ik verder kon.
Het voornaamste doel van de splitten was het optimaliseren van het bestrepings- en mozaïekpatroon en het reduceren van het phaeomelanine in de 2 isabelkobalt geel mozaïek poppen. Daar ben ik tot op heden mee bezig. Zo zag ik de verbeteringen met betrekking tot het phaeomelanine in 2020 reeds tot stand komen.
Na het publiceren van de foto’s van 2020 werd ik door Martien Snellings terecht gewezen op het feit dat er een te sterke doorkleuring van de vleugel- en staartpennen te zien was bij mijn mozaïeken. Helaas krijgen al mijn vogels hetzelfde eivoer en zullen de mozaïeken het dus ook moeten stellen met geel eivoer. Het wegwerken van de doorkleuring van de vleugel- en staartpennen zal dus moeten gebeuren door selectie. Ik ben er nog lang niet, maar zie toch al enige verbetering in 2021.
Ook kweekte ik in 2021 enkele isabelkobalt wit exemplaren uit de mozaïeken. Was dit niet het oorspronkelijke doel van het eerste koppel waar alles mee begon? Wat een verrassing! Dit blijft voor mij het mooie aan de hobby. Ik weet niet welke vogels split wit zijn, maar dit is voor mij geen factor die schade aan de kleur kan aanrichten. Af en toe zal ik worden verrast door en isabelkobalt wit in de nesten van de mozaïeken en zal ik dat jaar met een beetje geluk weer in een reeks meer kunnen tentoonstellen.
Hoe moet het nu verder met deze kleur? Wat zijn de verdere uitdagingen? Ik zal nog inspanningen moeten leveren om de doorkleuring van de vleugel- en staartpennen te minimaliseren. Misschien toch maar eens bianco eivoer aanschaffen? Daarnaast merk ik ook sinds dit jaar bij sommige exemplaren een “putje” in de bevedering op de rug, waardoor de bestreping gaat afhangen naar de vleugels. Dit probleem heb ik wel vaker gezien bij mozaïeken en moet absoluut worden bestraft. Ik zal dus ook hier op moeten letten bij de verdere kweek.
Ik sprak ook met Rob Kristel over het bezit van phaeomelanine in deze vogels. Enerzijds willen we een zo helder mogelijke vogel in de agaat- en isabelserie. Anderzijds willen we een maximale werking van de kobaltfactor. Deze 2 zaken zorgen voor een tegenstrijdigheid, die zich vooral zal gaan wreken bij kobalten in het wit en het mozaïek in de agaat- en isabelserie.
Wat kunnen we dan verwachten van deze vogels? Naar mijn persoonlijke mening moet de kobaltfactor goed herkenbaar blijven en moet men streven naar een minimale hoeveelheid phaeomelanine in deze vogels. Waar ligt de grens als we steeds meer phaeomelanine uit deze vogels gaan kweken? Zal de kobaltfactor nog herkenbaar zijn? De toekomst zal het uitwijzen….
Op vrijdag 3/12/2021 kreeg ik bezoek van Antonio Javier Sanz. Antonio ging normaal foto's nemen op de Gouden Ring Show. Deze show werd helaas afgelast om de welgekende reden. Toch besloot Antonio om naar België te komen. Zo zocht hij last minute nog kwekers waarbij hij kon langsgaan om foto's te maken. Meer bepaald kwekers van KLASSIEKE MELANINES. Zo kwam Antonio bij mij terecht. Daarnaast regelde ik voor hem nog enkele bezoeken aan andere kwekers. Ik hoop dat Antonio mooie foto's heeft kunnen maken voor zijn nieuwe boek, dat hij eind december zal publiceren.
Bedankt Antonio om uw kennis en ervaring over de vogels en het nemen van foto's met mij te delen!
Neem ook zeker een een kijkje op zijn website.
Welke tint draagt uw voorkeur?
Samen met mijn vader behaalde ik:
7 x Goud
5 x Zilver
3 x Brons
Klik op Palmares om de individuele resultaten te bekijken.
De vogels zijn gekoppeld (11/01/2021). Ik ga dit jaar kweken met 12 koppels agaat geel, 8 koppels agaat eumo geel, agaat kobalt geel en isabel kobalt geel, 5 koppels isabel kobalt geel mozaïek en 3 koppels isabel eumo geel. Hopelijk wordt het een vruchtbaar kweekseizoen! Ik wens iedereen alvast veel succes met de kweek
Ook buiten zijn de distelvinken, zwarte sijzen en barmsijzen al gekoppeld! Wat een paar dagen verlof niet kunnen doen ;)
Deze website is met Jimdo gemaakt. Registreer je nu gratis op https://nl.jimdo.com
Reactie schrijven
FaycalChakir (maandag, 20 december 2021 22:17)
C'est de bon travail. Merci beaucoup pour votre jolie photo